Les 8 branques del ioga
-tercera part-
Continuem al blog d’Energia amb el desenvolupament de les diferents branques del ioga.
3.- ASANA:
Són postures corporals que influeixen en tot el nostre sistema físic. Si es practiquen de forma adequada i amb regularitat milloren notablement la nostra salut, incrementen la flexibilitat, la resistència i el nostre nivell d’energia i vitalitat. Aquesta tècnica ens permet aprofundir detalladament en cada part del nostre cos físic per accelerar la regeneració de totes les nostres cèl·lules, facilitant també l’eliminació les substàncies tòxiques nocives per al nostre organisme.
Així mateix, la pràctica d´Asana, afavoreix la concentració mental a través de la actitud mental adequada, que anem adquirint amb la pràctica regular. La pràctica d’asana ajuda a purificar el cos subtil, els canals Interns o Nâdî, que estan íntimament relacionats amb els pensaments i amb diferents zones del cos físic. Existeixen milers de asanas, cadascuna amb els seus beneficis concrets, però del que es tracta és d’anar adquirint una disciplina integral a través de sèries completes de “postures” que ens permetin, tal com va dir Patanjali, convertir el cos en el temple de l’ànima.
4.- PRANAYAMA:
És el control conscient de la respiració, la regulació de la mateixa, és el control de l’energia vital ó Prana. Inhalar i exhalar serveix per redistribuir l’energia per tot l’organisme. Hi ha diversos exercicis respiratoris que, aplicats en el moment adequat, fomenten una profunda concentració, ja que hi ha una major aportació de la ‘energia vital subtil’, anomenada Prana, que ho impregna tot, a nosaltres i al nostre entorn . El Prana, canalitzat correctament, no només beneficia les nostres funcions corporals durant les asanas, també enforteix la nostra ment allunyant-la d’estats d’inquietud, d’angoixa o de depressió. Encara que aprendre a respirar correctament i aplicar aquesta respiració amb concentració és un mètode que comença a aplicar-se durant l’aprenentatge de les asanas, el Pranayama ens pot portar molt més lluny. Les tècniques respiratòries ens ajuden a ‘sortir’ de l’estreta visió del nostre ego, condicionat constantment per instints ancestrals, prejudicis personals i socials de tot tipus, preocupacions obsessives que llastren la nostra objectivitat.
5.- PRATYAHARA:
Es refereix al control dels sentits i l’aïllament dels estímuls externs . La culminació d’una sessió de ioga , Asana combinada amb una adequada respiració (Pranayama), ens porta fàcilment fins a l’abstracció dels sentits, siguin aquests aferents (vista, oïda, gust, olfacte, tacte) o eferents (caminar, manipular, procrear, excretar, parlar).
Pratyahara es practica conscientment a través de tècniques de relaxació, fins que
desapareix tota sensació física i es calma tot pensament, quedant tan sols la
consciència nua, que tendeix a expandir-se en un estat de pau. Els ioguis ens conviden a conrear la capacitat de controlar la percepció dels nostres sentits de forma voluntària. En la nostra practica de ioga hem d’estar totalment abstrets i enfocats en els nostres exercicis sense deixar-nos influenciar per l’exterior. Però l’abstracció de tots els sentits és inestable si no la ‘fixem’ a través del següent nivell: La Concentració.
6.- DHARANA:
La concentració és fonamental. Sense ella, la ment es dispersa i no aconsegueix mai la seva meta final. En totes les nostres activitats diàries hem d’intentar estar concentrats, presents, alertes. Quan en Ioga parlem de concentració, en realitat volem expressar la necessitat de desenvolupar concentració unipuntualizada en un objecte de meditació, a través de les diferents tècniques que poden utilitzar-se. Normalment són visualitzacions d’objectes externs i interns que ens ajuden en aquesta gimnàstica mental que es va desenvolupant a poc a poc, segons la capacitat del practicant.
A més de les visualitzacions més o menys complexes, s’utilitza la respiració com a
mètode molt eficaç per interioritzar la ment. Els Mantras, cantats, recitats o repetits a través de la tècnica de japa-mala, són també eines molt útils en el procés d’obtenir concentració unipuntualizada.
7.- DHYANA:
La meditació és un estat d’absorció mental i emocional en el qual l’individu comença a assaborir la dolçor de la veritable pau interior. No es pot forçar, igual que el dormir. Simplement succeeix després d’haver practicat determinades tècniques de concentració o com a conseqüència d’una relaxació profunda.
Depenent de les aptituds i disposició del practicant, aconseguir aquest estat podrà portar més o menys temps, però la veritat és que, la meditació és l’estat natural de la ment, allà on tots volem tornar, més enllà del nostre sistema de creences i condicionaments. En la meditació tractem d’eliminar la dualitat entre subjecte (el jo) i objecte (l’ altre) per entrar en l’experiència joiosa del Samâdhi. Arribat a aquest punt, és fonamental la guia del mestre que ens ajudi a progressar en el nostre ioga mental.
Els beneficis de la meditació en les persones són moltíssims, però podem destacar que es pot utilitzar per combatre malalties físiques, problemes de tipus psicològic, així com per millorar la percepció de la complexa realitat.
8.- SAMADHI:
És l’estat d’unió. La nostra consciència s’expandeix, s’il·lumina i entra en connexió absoluta amb el tot. Podria descriure’s com un estat d’harmonia total, de pau infinita i amor universal. Les descripcions de Samâdhi que es donen en els textos sagrats, coincideixen amb les descripcions d’èxtasi místic proporcionades per sants de diverses religions com a Santa Teresa d’Àvila, Jalaluddin Rumi o Ramana Maharshi.
Per saber-ne més:
Les 8 branques del Ioga Part 1 – Les 8 branques del Ioga Part 2